۶ آبان ۱۳۸۸

درسهاي مثنوي


نوشته و تحقيق : رضا كاملي


تقديم به روان پاك استاد محمدتقي جعفري

بزرگمردي كه اولين كلمات اين كتاب ارزشمند را به من آموخت.روحش شاد

پيشگفتار:

بنازم به بزم محبت كه آنجا

گدائي به شاهي مقابل نشينند

در مدرسه سلوك و عرفان يا دانشگاه مثنوي همگان را راه هست و اختصاص به طبقه و معلومات بالا و درجات اجتماعي ندارد. در اين مدرسه عشق، شاه و گدا در كنار هم در يك مقام و سطح و درجه بوده و هر كس مي تواند مفاهيم آن را بداند و بفهمد و بكار بندد.

چون چنين است پس بايد گفت مثنوي يك زبان سهل و ممتنع دارد، از فولكلور ايراني استفاده نموده در عين حال بالاترين مفاهيم زندگي را با همين زبان كوچه و بازار بيان مي كند.

براي نشان دادن اين عظمت كه در نوع خود بي نظير است، درس هايي را از كتاب شريف مثنوي بيان مي كنيم تا معلوم شود چگونه با ساده ترين زبان، عالي ترين مفاهيم در زمينه عرفان و عشق به حضرت دوست را مي توان در قالب داستان‌هايي بسيار جذاب و گيرا بيان كرد بدون اينكه احتياج به فلسفه بافي و زبان هاي پيچيده بعضي طبقات جامعه باشد در عين اين كه همان فلاسفه و بزرگان متكلم و متخصصين علوم مختلف مي توانند ساعت ها درباره سمبل ها و نشانه هاي داده شده بحث كرده و آن را براي خود تجزيه و تحليل نمايند. واقعاً كه جمع ماده و معنا، صورت و سيرت، ظاهر و باطن، غيب و شهود در اين كتاب يك جا جمع شده اند:

از قضا موشي و چغري با وفا

بر لب جو گشته بودند آشنا

هنر جلال الدين در بيان مسائل مختلف معرفت اين است كه در اين داستان ها خواننده آشنائي‌هاي متفاوتي در زمينه‌هاي زير پيدا مي كند:

1- آشنائي با ناهنجاريهاي روان آدمي

2- شناخت روابط اجتماعي پيچيده و تأثير آن در رفتار افراد

3- بررسي تاريخي زندگي قدرتمندان تاريخ و شرايط سقوط ايشان

4- معرفي زيربناهاي معرفت ديني و پايه هاي عرفان در زمينه: توحيد، نبوت، معاد، امامت و عدالت

5- بيان آيات قرآن (حدود 4 هزار آيه) و حديث به طور مستقيم و يا غير مستقيم.

6- تفسير آيات و مفاهيم قرآن در قالب داستان ها و شرح هاي مختلف

7- شناخت زواياي فكري انسان هاي الهي و عارف در نقادي هاي رفتاري ايشان

8- بررسي علمي و فلسفي رابطه فيمابين ماده و معنا، جسم و روح، ظاهر و باطن به صورت داستان

9- بررسي علمي و فلسفي سرنوشت انسان و بازگشت ما به زندگي جاويد

10- شرحي بر امواج و داده هاي محبت آميز از جانب (خدا) به انسان هاي مختلف

11- شرحي از تمرد انسانها و طغيان ايشان بر عليه خالق يكتا و پيامدهاي آن

12- معرفي چهره هاي معنوي و مردان بزرگ در مسير تاريخ به صورت داستان

با درك مسائل دوازده گانه فوق طي صفحات آتي ابتدا بخشي از درسهاي مثنوي برگرفته از اولين داستان آن به صورت چهل درس براي علاقمندان ارائه مي گردد.

اين دروس چهل گانه طي داستان هاي مختلف مثنوي به صورت تكميل با اضافاتي و يا شرحي از هر درس بعداً ارائه مي شود. تا چه قبول افتد.

درس هاي مثنوي يا عرفان كاربردي

دستورالعمل هاي مثنوي طي داستان هايي ساده و قابل درك جهت آشنايي همه انسان ها با چگونگي سلوك و راهبرد به عشق و يكي شدن با دوست.

اين كار از اولين داستان مثنوي شروع شده و طي شش دفتر ادامه مي يابد. در آن به ساده ترين و عادي ترين مراحل زندگي ما هم آن را سرايت مي دهد چه يك عارف بالله اول بايد عارف به خود باشد. يعني شناخت اشكالات فردي در ساده ترين مراحل.

در اين درس ها ضمن ارائه فشرده مطلب گفته شده در كتاب ارزشمند مثنوي، در پايان كتاب شرحي از مطلب ارائه شده براي خوانندگاني كه جوياي توضيح بيشتري هستند، آمده است. تا چه قبول افتد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر