۱۰ دی ۱۳۸۸

مولوي: داستان نويس ، سناريست و كارگردان بزرگ ادبيات عرفاني



مقدمه :‌
براي بيان زبان سهل و متمنع عرفان خصوصاً وقتي با زبان خاص مثنوي بيان شود كاري بس مشكل در پيش است و مستشرق بزرگ فرانسوي پرفسور هانري كربن در مقدمه كتاب شطحيات مي گويد براي شرح متن شطحيات كاري بس مشكل و دشوار است .
در اين جزوه سعي مي شود زبان سينمايي مثنوي كه زباني است شناخته شده براي نسل امروز ، عرفان مولوي بيان و تشريح مي گردد .
در زبان سينمايي با شرح پلان هاي مختلف و بيان سكانس ها و فلاش بك هاي متعددي نشان مي دهيم چگونه مثنوي با اين زبان عرفان را توضيح مي دهد . اما ببينيم زبان سينما با زبان ادبيات چه تفاوت هايي دارد ؟
سينما و ادبيات دو زبان متفاوت هستند كه مشخصه سينما تصوير و مشخصه ادبيات نوشتار است . ادبيات از طريق نوشته و كلام و يك منطق عقلاني و فكري با خواننده خود ارتباط برقرار مي كند در حالي كه اين ارتباط در سينما از طريق تصوير و به كمك رابطه حسي و آني صورت مي گيرد .
شالوده سينما بر سيستم علائم تصويري پي­ريزي شده است و با آن سيستم نوشتاري معيني كه رمان به كار مي برد كلي فرق مي كند .
فيلمساز در اين كار خود قادر است در هر لحظه اي كه مناسب بداند از نشان دادن يك تصوير به سراغ نمايش تصوير ديگر رود و ...
دوربين علاوه بر نشان دادن جزئيات صحنه و بازي هنرپيشه اين قدرت را دارد كه با حركت از محلي به محل ديگر چشم­انداز گسترده اي در برابر ديدگان تماشاگران فيلم قرار دهد و با نيروي خلاقه احساس مربوط به چهره بازيگران و جزئيات مربوط به بازي آنها و صحنه ها و اشياي درون آن صحنه ها را آشكار سازد .
شرح مختصري از طريقه كوتاه كردن رمان براي فيلم : تلخيص در اصطلاح يعني خلاصه كردن و منظور از تلخيص يك رمان يا يك نمايشنامه ، بيان مطالب اصلي و رويدادهاي مهم آن در مناسب­ترين شكل و زمان ممكن خود است .
تلخيص براي خود داراي مراحل و ترتيبي است كه در اينجا فهرست­وار به آنچه در هر تلخيص بايد صورت گيرد اشاره مي كنيم :
مراحل تلخيص :
1 ـ مشخص كردن هدف تلخيص
2 ـ مشخص كردن پيام داستان
3 ـ تعيين موضوع و شخصيت هاي اصلي داستان
4 ـ تعيين رويدادها و فرازهاي اصلي داستان
5 ـ پيوند فرازها
6 ـ‌ پيراستن حواشي داستان
7 ـ بيان نتيجه و پايان داستان [1]
با توجه به توضيحات فوق ، طي پلان هاي آينده كه از يكي از داستان هاي مثنوي در دفتر اول اقتباس گرديده جزئيات يك باور و پذيرش ريزه­كاري هاي سلوك الي الله در كتاب شريف مثنوي نشان داده مي شود كه به منظور آشنايي با دنياي وسيع و پررمز و راز عرفان به شكل سناريو سينمايي بيان گرديده است تا ضمن تلخيص يك داستان ، با زبان تصويري سينما بهترين و مفيدترين نتيجه از بيان يك داستان به دست آيد .
در لوكيشن (Location) اين سناريو كه در يك صحنه نبرد و جنگ تن به تن ميان دو پهلوان اتفاق مي افتد ـ به خواننده شرح جزئيات چگونگي وصول به راه سلوك و عرفان را با فلاش بك به تاريخ گذشته انسان و بيان اتفاقات مهم جهان ، ارائه مي كند .  
در اين پلان ها آن چه لازمه آموزش يك سالك مي باشد با هنر تصويرسازي مثنوي بيان           مي شود و در فلاش بك ها اين آموزش كه با زبان حكايات مذهبي و ديني از كتاب آسماني توضيح داده شده است تشريح گرديد .
اگر انسان را همان گونه كه مثنوي مي گويد آميزه اي از جسم مادي ، جان معنوي بدانيم ، هنگامي كه ارتباط اين دو با يكديگر به نحو مطلوب فراهم شود در آن وقت آئينه تمام نماي خالق گشته و مي توانند همه اسرار خلقت را برملا نمايند يعني انسان خليفه خداوند در اين حالت همان بيان مثنوي پيش مي آيد كه مي فرمايد :  
در سه گز قالب كه دادش وانمود                                                                                                                            آنچه در الواح و در ارواح بود
 ياد دادش لوح محفوظ وجود
تا بدانست آنچه در الواح بود
پس براي دست يازيدن بدين مقام مراحلي از اعمال وكردار انسان بايد انجام شود كه در نتيجه بتوان به مراحل بالا و بالاتر رسيد يعني يك صعود به درجات عالي بايد طي نمود .
مثنوي در حكايت هاي مختلفي انسان را بسان ني دانسته كه از نيستان اصلي به دور افتاده ، توضيح مي دهد كه چگونه اين مراحل بازگشت به نيستان قابل وصول مي باشد .
در داستاني كه اينك جهت خوانندگان به صورت يك سناريو و فيلم تا حدودي  توضيح داده مي شود كه چگونه يك حركت كوچك در زندگي و در مسير زندگي مادي براي انسان عظمت و جاودانگي به همراه خواهد داشت .
در اين حكايت مثنوي كه به صورت تصويرسازي بيان شده ، مراحل سخت رستگاري را در گذشتن از خود و فراموشي اين توجه به خويشتن و بر قله هاي مروت و فتوت و آن گاه ولايت دوست رسيدن مي داند .
در صحنه آرايي هاي مثنوي كمال انسان را در پهنه وسيع اراده انسان و تصميم گيري هاي ما در لحظه لحظه زندگي مي داند و براي رسيدن نشان مي دهد چه گونه مي توان يك انسان كامل شد و نمونه اعلاي اين انسان كيست و چگونه و با چه از خود گذشتن­هايي به اين مرحله مي توان رسيد.
در فلاش بك ها حكايت هاي بسيار از پيامبران گذشته و سرنوشت امت هايشان و جزئيات آن زيان كاري قوم و نحوه چگونگي خوددداري از اين خسران بيان گرديده است .
پهلوان صاحب نام مقابل چون از مؤمنين ديانت موسي (ع) بوده لذا مثال هاي ارائه شده از سرنوشت قوم بني اسرائيل مي باشد . ذيلاً مراحل اين رسيدن به معرفت بيان مي شود .
1 ـ مقدمه ورود به داستان ـ دو اصل تفكيك­ناپذير از هر معرفت و عشق به جهان معنويت و انوار الهي ، كه براي انسان از ضروريات است . (خلوص و دوري از دغل و ريا)
2 ـ سكانس اول شرح يك نبرد ميان پهلوان مثنوي و پهلواني از پهلوانان زمان است .
اين نبرد با پيروزي قهرمان مثنوي پايان مي يابد و حال بايد براي تكميل پيروزي و هزيمت سپاه آن پهلوان ، به سرعت او را از ميان برد والا نبرد نيمه تمام مي ماند .
3 ـ پهلوان شكست خورده براي رهايي از ننگ شكست عملي كودكانه و دور از شأن پهلواني انجام داد تا شايد افزايش خشم پهلوان پيروز را فراهم نموده و زودتر از ننگ شكست و اين زندگي سراسر خفت كه گرفتار آن شده خلاص يابد .
4 ـ اين كار ابلهانه پهلوان شكست خورده نتيجه معكوس بر جاي مي گذارد به اين معنا كه قهرمان پيروز ميدان درست در لحظه اي كه بايد جان اين شكست خورده را با شمشير بگيرد به ناگاه شمشير را به دور مي اندازد و از خون اين پهلوان مي گذرد . يك گذشت بي محل و بدون منطق در جنگ ، نبردي كه پيروزي بر حريف ومعدوم نمودن وي حرف اول را مي زند . اين حيرت در سكانس بعد از زبان مبارز شكست خورده بيان مي شود به صورت يك گفتمان سينمايي ، يعني مكالمه اي كه در آن علت ها و انگيزه ها و دلايل مختلفي را از زبان وي بيان مي كند كه تا پايان داستان ،اين اعتراضات و پاسخ به اشكالات مطرح شده ادامه دارد  .
5 ـ در اين سكانس كه شامل يك گفتمان سينمايي است ، پهلوان مغلوب زبان به اعتراض گشوده و در حالي كه سرتاسر وجودش مملو از  سؤال گرديده از قهرمان داستان مي پرسد كه اين سؤالات را برايم توضيح فرما :
گفت اگر تيغ افراشتي چرا به ناگاه افكندي ؟
آيا بهتر از اين پيكار و پيروزي بر من چه پديده اي نظرت را به خود جلب نمود كه اين پيكار سرنوشت­ساز را به ناگاه فراموش نمودي . گفت آيا چه ديدي كه اين گونه خشمت فرو نشست يعني هنگامي كه خشم چون يك رعد و برق مهيب در وجود انسان شراره مي زند.
عاملي اين صاعقه را فرو نشاند ؟
تصور ديگر آن است كه آيا بهتر از اين نبرد تصوير ديگري در قلب و ذهن تو پديد آمد كه نتيجه آن پديدار شدن شعله عشق و دوستي و محبت و ايمان در قلب من بود . يا آنچه ديدي آيا بهتر از اين هستي و اين جهان با عظمت بود كه آن ديدار از جان هم بهتر بود و به من جان بخشيد يعني رهانيدن من از مرگ و بخشيدن دوباره زندگي به من كه نتيجه آن ديدن يك حقيقتي فراتر از همه وجود و هستي باشد .
با توجه به توضيحات فوق اينك در دنباله اين داستان به صورت پلان بندي و سكانس­بندي جهت اطلاع خوانندگان و همراه با توضيحاتي در انتهاي اين جزوه تقديم مي شود.








[1]  ـ نقل از كتاب اقتباس براي فيلمنامه نوشته آقاي محمد خيري سال 84 انتشارات سروش ، صفحه 66 ذيل تيتر ويژگي هاي زبان سينما و زبان ادبيات .

سیمای زن در مثنوی/بخش دوم

صبر فرمودن اعرابي زن خود را و فضيلت صبر و فقر بيان كردن با زن
شوی گفتش چند جویی دخل و کشت
خود چه ماند از عمر افزون‌تر گذشت
عاقل اندر بیش و نقصان ننگرد
زانک هر دو همچو سیلی بگذرد
خواه صاف و خواه سیل تیره‌رو
چون نمی‌پاید دمی از وی مگو
اندرین عالم هزاران جانور
می‌زید خوش‌عیش بی زیر و زبر
شکر می‌گوید خدا را فاخته
بر درخت و برگ شب نا ساخته
حمد می‌گوید خدا را عندلیب
کاعتماد رزق بر تست ای مجیب
اما شوهردرجواب این سخنان همسرخویش رابه صبردعوت می نماید:
شوی گفتش چندجویی دخل وکشت
خودچه ماندازعمر؟ افزون ترگذشت
عاقل اندربیش ونقصان ننگرد
زانکه هردوهمچو سیلی بگذرد
دراین قسمت همانطورکه شیوه کاراین کتاب است درزمینه صبرودوری اززیاده طلبی واینکه روزی نزدپروردگاراست وبیان مطلبی درزمینه بهره بردن ازلحظه های عمربرای اندوختن انرژی های درون وغیره دادسخن میگویدکه این بخش برای دنیاطلبان فراموش کننده خویش یک پند بزرگ وباارزشی می باشد
همسر در پاسخ زن اضافه مي كند: چقدردنبال دخل وسودوکشت این کشتکارعمرهستی مگرتوتصورمیکنی چه میزان اززندگی باقی است ؟ بیش از انچه باقیمانده تو درطلب سود هستی یعنی آنچه می خواهی بیشتراست ازباقیمانده عمر ، انسان اندیشمندوعاقل اینقدربدنبال زیادوکم مادی زندگی نگاه نمیکند زیرا این هر دو چون سیلی می گذرد.
دراین بیت جلال الدین درعین حال که داشتن رابه سیل تشبیه می کندفقرونداشتن راهم سیل میداند .
چرا چنین است ؟ زیراسیل دارای خواص و ویژگی های زیادی است :
1- سیل به یکبار پیش می اید
2- سیل بهنگام وقوع بنیان های زندگی راکنده وباخودمی برد
3- خرابی هاناشی ازسیل سالهابایدساخته وترمیم شود.
4- بهتراست انسان طوری زندگی کندکه خودرادرمقابل سیل بنیان کن اماده نماید
پس نداشتن هم همچون داشتن وثروت وقدرت مادی وغیره ناگهان می ایدوکلیه بنیان های زندگی راباخودمی بردولذاما بایدامادگی این برخوردراداشته باشیم .
دیگرازخواص سیل اینست که سریع می گذردوزمان پس ازان پیش می ایدکه ما باید برای آن دوران آماده باشیم ، چه سیل دریک زمان سریع می گذرد و پس از آن این ماهستیم و حقایق موجود.


درسهاي مثنوي:درس هشتم

درس هشتم) البته آن ايمان و اتكا به خالق يكتا بايد با قلب و با تمام وجود پذيرفته شود والّا تنها پذيرش ظاهري نمي تواند بينش علمي ما را وسعت بخشيده و براه صحيح رهنمون شود و جايگاه راستين خويش را بيابد. آري اعتقاد قلبي سرمنشأ همه موفقيت ها مي باشد.

ترك استثنـاء مرا دم قسوتي است
ني همين گفتن كه عارض حالتي است
اي بسـا ناورده استثناء به گفت
جان او با جان استثنـاست جفت

شرح درس: توضيحي كه جلال الدين در اين قسمت به مسئله قبلي مي دهد ، يك مرحله انديشه و تفكر را بالا برده و در حالت اتحاد عاقل و معقول يا عاشق و معشوق مسئله را مطرح مي سازد .
اين چه حالتي است كه جان عارف با انوار حضرت حق يكي شود و هر چه را تصميم مي گيرد عين خواست دوست مي باشد.
در اينجا ديگر نمي توان عاقل را يا عاشق را (كه هر دو يكي هستند و دو وجه از يك انسان مي باشند) از معقول و معشوق تشخيص داد . در مورد يكي شدن جسم و روح ، ماده و معنا مثنوي مي فرمايد :
هر دو را دل از تلاقي متسع 
همدگر را قصه خوان و مستمع
راز گويان با زبان و بي­زبان
الجماعه ، رحمهٌ را تأويل دان
پس نهايت مرحله عرفان وصول به بي­نهايت انوار حق بوده و رسيدن به حالتي است كه در آن مرحله ديگر انسان خود را هم نمي شناسد .
اين نفس جان دامنم بر تافتست 
بوي پيراهان يوسف يافتست
كز براي حق صحبت سالها  
بازگو حالي ازان خوش حالها
تا زمين و آسمان خندان شود   
عقل و روح و ديده صد چندان شود
پس اتحاد جسم ما در يك سير افاق و انفس هنگامي كه با انوار جهان پيوند مي خورد رنگ و بوي آن فضاي عشق را مي گيرد و لذا انديشه و عظمت روح آن صد چندان مي شود .